14.1.2025
Vuoden 2025 hallitus kokoontui
Akaa-Seuran hallitus ja toimihenkilöt kokoontuivat vuoden 2025 ensimmäiseen kokoukseen Akaan keilahallilla. Puheenjohtajana jatkaa Marjukka Lauhkonen, varapuheenjohtajana Rauno Helenius, hallitukseen kuuluvat lisäksi Leevi Ahonen, Timo Jansson, Juha Kosonen, Liisa Kuhavuori-Lapinleimu, Marjukka Nikkilä ja Liisa Sjöblom. Seuran sihteerinä toimii Kirsi Parikka, arkistonhoitajana Sinikka Soljamo ja rahastonhoitajana Erkki Väisänen.
10.10.2024-31.3.2025
KIRJOITUSKILPAILU: LAPSUUTENI TOIJALASSA
Mikä on ensimmäinen muistosi lapsuudesta?
Mitä muistat päivähoidosta?
Entä muistosi kouluajoista (kansakoulu, kansalaiskoulu, oppikoulu, ammattikoulu, peruskoulu, lukio)?
Millainen oli lapsuutesi maisema, missä asuit ja mitä leikit?
Millaiset ovat ruokamuistosi tai säästäminen - penninvenytys?
Mitä harrastit ja millaisia kavereita sinulla oli?
Keitä olivat lapsuutesi sankarit?
Tervetuloa kirjoittamaan kotiseutusi historiaa.
Akaa-Seura kutsuu tulevan 70-juhlavuotensa kunniaksi juuri Sinua kirjoituskilpailuun teemalla
LAPSUUTENI TOIJALASSA
Odotamme kirjoituksia kaiken ikäisiltä. Aihetta ei rajata, kunhan pysyt lapsuudessasi. Voit kirjoittaa useammankin tekstin, sillä yhden tekstin pituus saa olla tietokoneessa 3000 merkkiä välilyönteineen (kaksi konekirjoitusliuskaa). Myös tekstiisi sopivat valokuvat lapsuudestasi ovat hyvin toivottuja.
Palkintona kirjoittamisesta tarjoamme julkisuutta. Kirjoituksista ja kuvista kootaan Lapsuuteni Toijalassa-julkaisu, joka ilmestyy Akaa-Seuran juhlavuoden syksyllä 2025. Seuran aikaisemmat julkaisut ovat saaneet suuren suosion ja uskomme tämänkin lukijoita kiinnostavan.
Kirjoitukset tulee lähettää liitetiedostona Akaa-Seuralle maaliskuun 2025 loppuun mennessä osoitteeseen: juha.kullervo.kosonen@gmail.com Samaan osoitteeseen saa myös lähettää erillisinä tiedostoina skannattuja valokuvia, mikäli haluat niitä mukaan. Jokaisen tekstin lopussa on oltava kirjoittajan nimi. Nimimerkillä ei kilpailuun voi osallistua. Valokuvat jäävät halutessasi osaksi seuran kotiseutuarkistoa ja tulevat näin osaksi paikkakunnan historiaa.
Kirjoituskilpailusta antaa lisätietoja Juha Kosonen, puh: 044 972 4708 tai sähköposti: juha.kullervo.kosonen@gmail.com Erikseen sovittaessa voi kilpailuun osallistua nyös käsin kirjoitetulla tekstillä. Nämä kirjoitukset tulee lähettää osoitteeseen:
Akaa-Seura ry, Marjukka Lauhkonen, Kurisjärventie 626, 37800 Akaa.
NYT ON SINUN VUOROSI.
AKAA-SEURA ry - 70 VUOTTA
25.7.2024
Jaakonpäivätapahtuma Sampolan rannassa
Jaakonpäivänä trubaduuri A J Keskinen esitti tuttuja kappaleita Nahkialanjärven rantaan kokoontuneelle satapäiselle yleisölle. Tapahtumassa pidettiin samalla kansallispukutuuletus, joka toi värikkyyttä yleisön joukkoon - olihan paikalla useita kansallispukuisia osallistujia. Hienoa oli nähdä myös Akaan naisen pukua osallitujien päällä. SPR:n edustajat pitivät pelastusinfon ja Leevi Ahonen (Jaakon isänä) heitti kylmän kiven järveen (yhtään Jaakkoa ei ilmoittautunut paikalle). Juhlaa haittasi väliajalla alkanut kaatosade, jonka aikana myös yleisö väheni huomattavasti.
Akaan Seutu julkaisi tapahtumasta kaksi artikkelia verkkolehdessään 26.7. ja 27.7. sekä 31.7. ilmestyneessä lehdessä, ensimmäiseen ohessa linkki (vain lehden tilaajille) https://akaanseutu.fi/2024/07/27/jaakonpaivan-tapahtumassa-nahtiin-monen-eri-paikkakunnan-kansallispukuja-ilona-siivonen-on-tehnyt-akaa-pukunsa-itse-kurssilla/
19.6.2024
Hautausmaakierros Akaan hautausmaalla
Toijalan Naisvoimistelijoiden, nykyään Toijalan Voimistelu ja Liikunta ToVoLi ry:n 100-vuotisjuhlavuoden innoitamana kuultiin kierroksella seuran vaikuttajista sekä heidän toiminnastaan laajemminkin. Myös pesäpallo sai huomiota, Toijalan Pallo-Veikkojen menestystä muisteltiin. Akaan hautausmaahan on haudattu myös olympiaedustajia: Eeles Landström, pronssi seiväshypyssä Roomassa 1960 sekä Suomen ensimmäinen naisedustaja kesäolympialaisissa Tukholmassa 1912 Regina Kari myöh. Harjula, joka edusti maatamme uinnissa. Kierroksen vetäjänä oli Akaa-Seuran sihteeri Liisa Sjöblom.
Akaan Seutu julkaisi tapahtumasta kuvan lehdessään 27.8.2024 s. 28. (linkki lehden tilaajille)
29.4.2024
Kalevalan läpilaulanta Vilkussa
Lempäälän Helkanuorten Outi Nieminen laulatti ympäri Etelä-Pirkanmaata Kalevalaa ja loppusuoralla hän tuli myös Akaaseen. Viialan kirjastossa laulettiin Kalevalan runot 43-46 eli 'Taistelu Sammosta, Uuden kanteleen veisto, Taudit kalevalaisia kaatamassa ja Karhunpeijaiset'.
Mukana olleet kokivat laulamisen terapeuttisena ja ainoana tapana lukea Kalevalaa läpi. Kiitos Outi!
22.4.2024
Kansallispukuasiaa pääkirjastolla
Suomalaisen kansallispuvun kulttuurihistorialuento keräsi lähes 30 kuulijaa Toijalan kirjastoon 22.4.2024. Taidehistorioitsija ja tietokirjailija Leena Valkeapää puhui aiheesta toukokuussa 2023 ilmestyneen kirjansa pohjalta.
Kansallispukujen oli alun perin tarkoitus olla muuttumattomia ja mahdollisimman tarkkoja jäljitelmiä esikuvistaan, kansanpukujen pyhä- ja juhlapuvuista. Monet tekijät ovat kuitenkin vuosikymmenten saatossa vaikuttaneet pukuihin, muun muassa helman pituus on muuttunut muodin mukaan. Myös käsitykset pukujen käytöstä ovat vaihdelleet. Viime vuosina tiukkojen valmistus- pukeutumisohjeiden rinnalle on tullut kansallispukujen ”sekakäyttö” eli puvun osia yhdistellään tavalliseen vaatetukseen ja pukuja käytetään muulloinkin kuin juhlissa. Luennolla nähtiin kansallispuvun hameita yhdistettynä arkisempaan puseroon tai neuleeseen.
Esitelmän jälkeen pidettiin Akaa-Seuran kevätkokous.
Kuva Timo Jansson.
5.3.2024
Kino täyttyi ääriään myöten
Maanmittausinsinööri Heikki Knuutilan muisteluita Toijalan kehityksestä saapui kuuntelemaan täysi salillinen Elokuvateatteri Toijalan Kinoon. Ilta oli Akaa-Seuran panos vuoden Kulttuuriympäristöpäivien teemaan 'Reitit ja risteykset, väylät ja verkostot'.
Illassa kuultiin, ettei Opintie liity mitenkään oppimiseen, vaan henkilöön nimeltä Juho Kustaa Opp (1833-1918), joka kulki kyseistä reittiä kotoaan Murrosta Pätsiniemen läpi.
Esityksessä käsiteltiin mm. Ahosen tiilitehtaan, Haaviston kehräämön ja Mäkipään liikkeen historiaa. Lukuisat Toijalan kehitykseen vaikuttaneet henkilöt nimettiin illan aikana.
Aiheesta myös Akaan Seudun artikkeli sivulla 17. (Luettavissa lehden tilaajille.)
8.11.2023
Videokuvaa Toijalan Teräsvalmisteen ja Terätuotteen muisteluillasta
Teräsvalmisteen ja Terätuotteen muisteluillan materiaalia nähtävänä videotallenteena tällä sivulla: linkki videoon.
17.1.2024
Akaa-Seuran vuosi 2024
Akaa-Seuran hallitus on sama kuin edellisenä vuonna. Marjukka Lauhkonen jatkaa puheenjohtajana. Ensimmäinen yleisötapahtumamme pidetään ti 5.3. elokuvateatteri Toijalan Kinossa, jossa Ins. Heikki Knuutila kertoo Toijalan kylän ja erityisesti Pätsiniemen kehityksestä. Pyrimme saamaan myös toisen tapahtuman huhtikuulle. Kesällä pidetään perinteiseen tapaan Jaakonpäivätapahtuma to 25.7. Sampolan rantatöyräällä ja syksyllä järjestämme Akaa kiertoajelun la 21.9.
8.11.2023
Teräsvalmisteen/Terätuotteen muisteluilta
Toijalan Teräsvalmisteen ja Terätuotteen, Toijala Worksin, Elematicin, Partekin ja TTT-Technologyn asioita muisteltiin keskiviikkona Toijalan yhteiskoulun auditoriossa lähes täydelle salille. Yritysten toiminnasta olivat kertomassa Toijalan Teräsvalmisteen perustaja Pentti Virtanen. Jouko Aronen muisteli Terätuotteen toimintaa, kuten myös Reijo Leiwo. Yleisö näki Juho Hirvon kuvaamia filmejä Teräsvalmisteelta ja betonielementtitehtaan pystytyksestä Siperiaan 1980-luvun lopulta sekä Hannu Leppäniemi kertoi Toijala Worksin nykytuotannosta.
Tilaisuudessa Onni Ruusuvuori luovutti Toijala Worksin edustajalle taulun, jossa oli kuvattuna kauppakirja Teräsvalmisteen tontin myynnistä veljekset Virtaselle 4.7.1960. Iso-Rekolan tilan Nahkialan kylässä sijaitseva tontti RN:o 1| 63 oli Toijalan kauppalan omistuksessa ennen kauppaa.
1.9.2023
Kansallispukukurssi Valkeakoski-opistossa
Akaa-Seuran aloitteesta käynnistyi Arvo Ylpön koululla Valkeakoski-opiston kansallispukukurssi lukuvuodelle 1.9.2023 - 5.4.2024.
Kurssilla voit tehdä kansallispuvun osia tai korjata jo olemassa olevia osia. Pääpaino on kansanomaisissa työtavoissa. Kurssilla ei voi valmistaa tykkimyssyn paperikoppaa (valmiin kopan voi päällystää). Lisäksi kurssilla tutustutaan suomalaiseen pukuperinteeseen ja kansallispukujen käyttötapoihin. Kurssilla on vielä muutama paikka vapaana (17.9.2023). Mikäli haluat tehdä Akaan puvun osia, kannattaa olla viipymättä yhteydessä Akaa-seuraan villakankaiden yhteistilauksen tiimoilta!
13.6.2023
Akaa-Seuran hallituksen kesäkokous
Akaa-Seuran hallitus sekä toimialueiden vastuuhenkiöt piti kesäkokouksen Rauttunselän rannalla Vainoniemessä. Kokouksessa suunniteltiin tulevaa Juhannustapahtumaa 24.6. klo 12-16 Veturimuseolla, jossa seura pitää esittelypöytää. Uusille Akaa-Seuraan liittyville on luvassa tapahtumassa liittymislahja.
21.5.2023
Kaatuneiden muistopäivä Akaan hautausmaalla Toijalassa
Akaa-Seuran puheenjohtaja Marjukka Lauhkonen piti puheen Kaatuneiden muistopäivän seppelenlaskutilaisuudessa sankarihaudoilla Akaan hautausmaalla Toijalassa. Akaa-Seuran lippu oli edustettuna myös yhteisöjen lippulinnassa haudoilla. Liput saapuivat soittokunnan soittaessa ja seppelenviejät veivät sodissa kaatuneiden muistomerkeille seppeleet. Tilaisuus päättyi yhteisesti laulettuun virteen.
Lue lisää https://akaanseutu.fi/2023/05/22/kaatuneitten-muistopaivana-muisteltiin-sotavuosien-raskaita-uhrauksia/
18.4.2023
Majurin miekka Akaa-Seuralle
Akaan Reserviupseerikerho palkitsi Akaa-Seuran hyvän yhteistyön antamalla vuosikokouksessaan haltuumme Majurin miekka -kiertopalkinnon täksi vuodeksi.
Omassa vuosikokouksessamme 18.4.2023 puheenjohtaja Marjukka Lauhkonen luovutti miekan edellisen vuoden puheenjohtajan Leevi Ahosen haltuun. Leevi Ahonen oli tärkeä henkilö yhteistyössä Akaan Reserviupseerikerhon kanssa. Järjestimme yhteistyössä syksyllä 2022 tilaisuuden Akaaseen liittyvät Mannerheimristin Ritarit luentotilaisuuden.
Akaa-Seuran vuosikokouksessa puheenjohtajana toimi kotiseutuneuvos Markku Lapinleimu. Vuoden 2022 toimintakertomus ja tilit hyväksyttiin. Kokouksen jälkeen Liisa Sjöblom näytti kokousväelle arkistokuvia Toijalasta vuosilta 1923 ja 1973. Ohessa kuva (AS1373) Karan liiketalon purkamisesta vuodelta 1973. Talo sijaitsi nykyisen K-Supermarketin risteyksen tuntumassa.
13.12.2022
Marjukka Lauhkonen Akaa-Seuran puheenjohtajaksi
Akaa-Seuran syyskokous valitsi uudeksi puheenjohtajaksi Marjukka Lauhkosen. Hallitukseen valittiin vuodelle 2023 Leevi Ahonen, Rauno Helenius, Timo Jansson, Juha Kosonen, Liisa Kuhavuori-Lapinleimu, Marjukka Nikkilä sekä Liisa Sjöblom.
Toimintasuunnitelman mukaan tulevan vuoden tapahtumia ovat mm. Jaakonpäivätilaisuus Nahkialanjärven rannassa, Euroopan kulttuuriympäristöpäivä sekä muisteluillat.
Seuran omistaman tuulimyllyn korjaustarpeita kartoitetaan vuoden aikana.
Aiheesta myös artikkeli Akaan Seudussa 25.1.2023 s. 6.
22.11.2022
VKT-muisteluilta täytti Hostel Vekottimen
Vähittäiskaupan Teollisuus Oy:n muisteluilta keräsi Hostel Vekottimeen runsaat sata kuulijaa. Lähes puolet yleisöstä saapui Hostel Vekottimen järjestämällä kuljetuksella Toijalan torilta.
Aluksi nautittiin jouluinen iltapala Kymppi-tuotteista. Tarjolla oli laatikoita, salaattia ja joulukinkkua.
Kymppi-Maukkaat Oy:n tehdas- ja markkinointipäällikkö Anna Mollberg kertoi ensin tehtaan nykyisestä toiminnasta.
Hilla Huhturi, entinen VKT:n tuotesuunnittelija, kertoi tehtaan aikaisemmista vaiheista kuvien kera.
Välillä yleisö sai tutustua Hostel Vekottimeen ja nauttia piparikahvit ja sitten näytettiin vielä Tapio Lehtosen vuosina 1993-99 kuvaama filmi tehtaalta. Lopuksi syntyi vilkasta keskustelua aiheesta.
Akaan Seutu julkaisi jutun muisteluillasta 30.11.2022 lehdessä nro 48 sivulla 8.
27.10.2022
Ritarien vaiheet kiinnostivat
Toijalan yhteiskoululla kuultiin katsaus Mannerheim-ristin ritareista ja ristin historiasta. Mannerheim-ristin Ritarien Säätiön hallituksen jäsen Heikki Lehtonen kertoi aiheesta ja käsitteli myös kuutta Akaaseen liittyvää ritaria vänrikki Pentti Iisaloa, kapteeni Tauno Iisaloa, kapteeni Ahti Vuorensolaa, luutnantti Olli Aulankoa, kapteeniluutnantti Kaarlo Kajatsaloa ja korpraali Toivo Ilomäkeä.
Akaa-Seura järjesti tapahtuman yhteistyössä Akaan seudun reserviupseerit ry:n ja Maanpuolustusnaisten kanssa.
Aiheesta Akaan Seutu julkaisi uutisen verkossa ja näköislehdessä s. 9. (Sivut avautuvat vain Akaan Seudun tilaajille.)
25.7.2022
Jaakonpäivän AKI60 konsertti
Jaakonpäivänä pidettiin Aki Sirkesalon 60-vuotispäivän muistoksi AKI60 juhlakonsertti Toijalan torilla yhdessä Hape.pron knssa. Yleisöä oli toista tuhatta.
Akaan Seutu julkaisi aiheesta artikkelin 27.7.2022.
6.8.2022
Kansallispukutuuletus
Kansallispukutuuletus järjestettiin kansallispuvun julkaisutilaisuuden jälkeen Puistofilosofitapahtuman yhteydessä Haihunkoskella. Akaan Seutu julkaisi tapahtumaan osallistuneiden kansallispukujen kuvat nettilehdessään.
6.8.2022
Akaan naisen kansallispuku sai oman röijyn
Viisi vuotta kestänyt hanke sai upean päätöksen, kun Akaan seudun naisen kansallispuvun röijyn ja essuvaihtoehtojen julkistustilaisuus järjestettiin 6.8.2022 Akaan Viialan kirjastossa.
Tilaisuudessa esiteltiin puvun lyhyt pienikuvioinen painokankainen röijy sekä sininen ja vihreä silkkinen essu ja punainen Saga ja valkoinen Tagetes painokangasessut. Puvun kanssa voi jatkossa käyttää myös mustaa silkkistä essua ja ruskeaa Saga painokangasessua. Valkoisten sukkien lisäksi jalkaan voi valita punaiset, tummansiniset tai tummanvihreät sukat.
Tilaisuuden avasi hankevastaava Hilu Toivonen-Alastalo Akaa-Seurasta. Pukutarkistuksen vaiheista kertoivat asiantuntija Eija Mendelin, julkaistavien osien tekijä, kansallispukuvalmistaja Soja Murto ja kansallispukukonsultti Taina Kangas.
Syksyn myötä valmistuvat röijyn ja essujen ohjeet ja kaavat. Niitä ja täydennysosiin tarvittavia kankaita saa sen jälkeen tilata Akaa-Seuralta.
Tilaisuuden järjesti Akaa-Seura yhdessä Akaan kulttuuripalveluiden kanssa.
Aiheesta myös Akaan Seudun nettilehdessä.
1.6.2022
Aki Sirkesalo – Musiikki soi
Myyntivarastomme on täydentynyt upouudella akaalaista musiikkihistoriaa kuvaavalla kirjalla Aki Sirkesalo - Musiikki soi.
Kirjan ovat kirjoittaneet akaalaislähtöinen Laura Haarala ja akaalainen Antti Luukkanen.
Kirjaa on myynnissä Juhannuspäivänä Veturimuseolla sekä Jaakonpäivän juhlakonsertissa AKI60 Toijalan torilla. Mikäli et malta odottaa, voit tilata kirjan verkkokaupastamme
23.11.2021
Syyskokouksen päätöksiä
Akaa-Seuran syyskokous valitsi seuran hallituksen ensi vuodelle. Puheenjohtajana jatkaa Leevi Ahonen ja hallitukseen kuuluvat Mirja Anttila, Rauno Helenius, Timo Jansson, Juha Kosonen, Liisa Kuhavuori-Lapinleimu, Marjukka Lauhkonen, Marjukka Nikkilä sekä Liisa Sjöblom. Arkistosta vastaa edelleen Sinikka Soljamo ja rahastonhoitajana toimii Erkki Väisänen.
Toiminnantarkastajina jatkavat Pirjo Rautala ja Heikki Teräväinen, varatoiminnantarkastajaksi valittiin Timo Nevalainen.
Jäsenmaksun suuruudeksi päätettiin 20,- eikä liittymismaksua peritä.
Ensi vuoden talousarvio hyväksyttiin sekä toimintasuunnitelma. Ensi vuoden toiminnasta mainittakoon, että pyrimme järjestämään totutut tapahtumat - koronatilanteen niin salliessa. Näitä ovat muisteluillat (seuraavana VKT), Jaakonpäivätilaisuus, jonka teema on Aki Sirkesalon 60 vuotisjuhlakonsertti paikallisin voimin. Toijalan markkinoille, Hunajahulinoihin ja Joulumyyjäisiin osallistumme sekä järjestämme Euroopan kulttuuriympäristopäivän tilaisuuden teemalla 'Kestävä perintö'.
Valmistellaan teosta 'Toijalan kaupunki 1997 - 2006', joka pyritään saamaan joulumarkkinoille 2022.
Akaan seudun kansallispuvun uudistamisprojekti jatkaa työtään.
Akaa-Seura ylläpitää kotiseutuarkistoa ja ottaa vastaan asiakirjoja ja valokuvia liitettäväksi arkistoon. Kuva-arkistoa esitellään kotisivuillamme.
8.8.2021
Kansallispukutuuletus Toijalan torilla
Kansallispukuja tuuletettiin jälleen Toijalan torilla. Hilu Toivonen-Alastalo kertoi Akaan seudun naisen kansallispuvun täydennyshankkeesta.
Kuvia ja tarinaa Akaan Seudussa 11.8.2021 sivu 20.
25.7.2021 klo 15
Jaakonpäiväjuhla Toijalan Satamassa
Vuoden 2021 Jaakonpäiväjuhla pidetään Toijalan Satamassa, kesäteatterin tiloissa sunnuntaina 25.7. klo 15. Osoite Kangassaarentie 2, Akaa.
Toijalan VPK:n soittokunta esiintyy sekä
Seppo Tammilehto ja Masi Luoma esittävät sunnuntai-iltapäivän ratoksi koko perheen musiikkia. Juhlapuheen pitää Kotiseutuliiton hallituksen puheenjohtaja, rehtori Sampo Suihko. Markku Lapinleimulle luovutetaan Kotiseutuneuvoksen arvonimi. Vuoden Jaakko heittää kylmän kiven Vanajaveteen.
Tilaisuuteen on vapaa pääsy.
Puffetti ja myyntipöytä, arvontaa. Kurisjärven VPK:n paloauto on paikalla ja yleisön tutustuttavissa.
Maksuton kuljetus paikalle Hämeen Turistiauton linja-autolla seuraavasti: Kylmäkoskelta vanhan Vekin kaupan luota 14.15, Viialan taksiaukiolta 14.30 ja Toijalan S-Marketilta 14.45. Paluu päinvastaisessa järjestyksessä tilaisuuden päätyttyä.
Tervetuloa koko perheen voimin!
26.05.2021
Akaa-Seuran kevätkokous
Pidämme kevätkokouksen Toijalan rautatieaseman kokoustilassa, Pätsiniementie 4. Kokouspäivä on keskiviikko 26.5.2021 kello 18.00. Kokouspaperit (kokouskutsu, tilinpäätös, toimintakertomus ja tilintarkastajien lausunto) ovat tämän uutisen liitteenä.
Noudatamme kokouspäivänä voimassa olevia koronasäädoksiä. Muista ottaa myös maski mukaan.
Kevätkokous 2021 esityslista (pdf)
Tilinpäätös 2020 (pdf)
Toimintakertomus 2020 (pdf)
Toiminnantarkastuskertomus 2020 (pdf)
19.04.2021 täydennetty 26.4.2021
Akaan seudun naisen kansallispuvun täydennyshanke on edennyt toteutusvaiheeseen
Akaan seudun naisen kansallispukuun lisättävän röijyn ja kolmen essuvaihtoehdon mallikappaleiden valmistaminen alkaa lähiviikkoina. Kapearaitainen liivi saa ylleen lehtikuvioisen röijyn, hame tulee kehystämään kukkakuosista esiliinaa.
Kuva 1. Lyhyt röijy perustuu Kuhmalahdelta 1880-luvulla Kansallismuseon kokoelmiin tallennettuun painokankaiseen esikuvaan. Kuvat: Museovirasto, kuvaaja Simo Karisalo
Kansallispuvut pohjaavat maalaisväestön 1700- ja 1800 -luvuilla käyttämiin juhlavaatteisiin, kansanpukuihin. Akaan seudun kansallispukujen esikuvina toimivat 1800-luvun loppupuolella silloisen Akaan alueelta Kansallismuseon kokoelmiin tallennetut kansanpuvut.
Kansallispukujen tutkimuksesta ja tarkistamisesta vastaa Suomen kansallispukukeskus. Kansallispuvuiksi hyväksyttävien pukujen täytyy saada sen alaisuudessa toimivan Kansallispukuraadin hyväksyntä. Raati nimeää pukuhankkeille asiantuntijan.
Akaan röijyn ja essujen osalta asiantuntijana toimii Eija Mendelin. Hän tutustui Kansallismuseon varastoissa oleviin useisiin samalta aikakaudelta oleviin Akaan lähialueilta tallennettuihin röijyvaihtoehtoihin. Akaan pukuun valmistuva röijy perustuu Kuhmalahdelta 1880-luvulla Kansallismuseon kokoelmiin tallennettuun painokankaiseen esikuvaan. Lisäksi Eija Mendelin perehtyi Akaan alueella 1800 -luvun loppupuolella käytettyjen esiliinojen materiaaleihin, valmistustapoihin ja kuoseihin.
Eija Mendelinin selvityksen pohjalta Kansallispukuraati hyväksyi hänen laatimansa Akaan seudun naisen pukutäydennyksen kokonaissuunnitelman syksyllä 2020. Pukua voidaan täydentää kahdella erilaisella röijyllä sekä kolmella erivärisellä silkkisellä ja kolmella painokankaisella essulla. Sukkiin saamme kolme värivaihtoehtoa. Akaa-Seura toteuttaa pukutäydennyksestä ensimmäisenä sen painokankaiset osat.
Kuva 2. Essukankaat, kuvat: Duran Textiles
Röijy ja essut sekä valmistusohjeet ja kaavat syntyvät käsityönä maamme eturivin kansallispukuvalmistaja Soja Murron tekeminä. Kaikkia tehdään kaksi kappaletta, yhdet Akaa-Seuralle ja toiset Kansallispukukeskuksen kokoelmiin. Suomen Kansallispukukeskuksen kansallispukukonsultti Taina Kangas ohjaa mallikappaleiden valmistusta.
Valmiita puvun osia pääsemme esittelemään vuoden 2021 alkupuolella.
Hankkeen vaiheista tiedotetaan seuran nettisivujen lisäksi myös pukuhankkeen Facebook-ryhmässä.
Akaa-Seura teki aloitteen Akaan naisen ja miehen kansallispukujen tarkistuksesta vuonna 1980. Pukujen ensimmäiset kappaleet valmistuivat 1983 toteuttajana Wetterhoff. Akaa-Seura lunasti puvut työohjeineen syksyllä 2012 Wetterhoffilta. Puvut ovat näytteillä Akaan kaupunginkirjastossa Toijalan taajamassa. Akaan seudun miehen kansallispukuun on alusta asti kuulunut röijy, mutta naisen puvusta se jäi jostain syystä toteuttamatta. Akaa-Seura käynnisti 2016 hankkeen naisen puvun täydentämiseksi röijyllä ja useammalla essuvaihtoehdolla. Kansallispukujen tarkastamista ja tutkimusta hallinnoi ja valvoo Suomen kansallispukukeskus Jyväskylässä kansallispukukonsultin ja kansallispukuraadin toimesta.
Hilu Toivonen-Alastalo
hankevastaava
hilu (ät) mielihyva.com
hankevastaava Hilu Toivonen-Alastalo
22.01.2021
Äänitearkisto avattu Akaa-Seuran kotisivuilla
Kotiseutuneuvos Pekka P. Pennanen uhrasi suuren osan elämästään Akaan ja Toijalan historian tutkimiseen ja taltioimiseen. Suuren paikallishistoriallisen valokuvakokoelman lisäksi Akaa-Seura sai lahjoituksena myös Pekka Pennasen yli 50 C-kasettia käsittävän äänitekokoelman. Kaseteille Pennanen tallensi Akaan historiaan liittyvien henkilöiden haastatteluja ja muisteluksia. Lisäksi hän tallensi paikallisia tapahtumia ja tilaisuuksia, joita voit kuunnella näillä sivuilla Historiavälilehden alta löytyvistä tallenteista.
Aiheesta voit lukea myös Akaan Seudun nettisivuilta.
23.12.2020
Markku Lapinleimulle kotiseutuneuvoksen arvonimi
Tasavallan presidentti nimitti pitkäaikaisen kotiseutuvaikuttajan, insinööri Markku Lapinleimun kotiseutuneuvokseksi. Hän on toiminut aktiivisesti kotiseudun historian tallentamiseksi kirjoittamalla mm. 15 yritys-, yhdistys- ja henkilöhistoriikkia paikkakunnaltamme. Lapinleimu toimi vuosina 1987-89 Akaa-Toijala -seuran puheenjohtajana.
Lue enemmän Akaan Seudusta 23.12.2020 s. 6
10.11.2020
Uusia kasvoja Akaa-Seuran hallitukseen
Akaa-Seuran syyskokouksessa valittiin uusi hallitus. Puheenjohtajana jatkaa Leevi Ahonen, varapuheenjohtajana Rauno Helenius ja sihteerinä Liisa Sjöblom. Muut uudessa hallituksessa ovat Mirja Anttila, Timo Jansson (uusi), Juha Kosonen (uusi), Liisa Kuhavuori-Lapinleimu, Marjukka Lauhkonen ja Marjukka Nikkilä. Arkistonhoitajana jatkaa Sinikka Soljamo ja rahastonhoitajana Erkki Väisänen.
Jäsenmaksu vuonna 2021 on entinen eli 20,-.
Toimintaa toteutetaan mahdollisuuksien mukaan korona huomioon ottaen.
31.10.2020
Toijalan menneitä kuvia ja kulkijoita
Lokakuun 2020 ajan oli Akaan pääkirjastossa Toijalassa esillä entisen toijalalaisen Timo Enäkosken kokoelmien näyttely. Koronaepidemian vuoksi erillistä avajaistilaisuutta ei järjestetty.
Lue artikkeli aiheesta Akaan Seudussa.
29.9.2020
Koronan vuoksi syksylle suunniteltu muisteluilta VKT:n historiasta on peruutettu
Kansallisten ohjeiden mukaan yleisötilaisuuksien järjestämistä ei suositella. Niinpä myös Akaa-Seura siirtää suunniteltuja tapahtumia tulevaisuuteen.
29.9.2020
Apuraha kansallipuvun päivittämiseen
Akaa-Seura sai edellisvuonna Pirkanmaan rahastolta apurahan Akaan kansallispuvun uudistamiseen mm. essuvaihtoehtojen ja röijyn suunnitteluun, yhteensä 4.500,-. Projektin vetäjää Hilu Toivonen-Alastaloa tukee jatkossa Liisa Kuhavuori-Lapinleimu Akaa-Seuran taholta.
30.6.2020
Kirjalahjoitus Kai Helpiöltä Akaa-Seuralle
Akaa-Seura sai lahjoituksena kotiseututeoksia lahjoituksena täydennyksseksi kotiseutuarkistoon entiseltä toijalalaiselta. Osan kirjoista myymme edelleen. Seuraavassa on lista myytävistä kirjoista:
15 euron hintaan
- Hämeen heimoliitto; Hämeen historia III:2
- Lapinleimu Markku; Lappari vapaalla
- Lapinleimu Markku; Ote pitää, Toijalan Seudun Reserviupseerikerho ry 1949 - 1999
- Lapinleimu Markku; Potkurien voimin, Toijalan Moottorivenekerho ry 1950 - 2010
12 euron hintaan
- Airola Antti; Muistojen kirja, Toijalan eräveikot 1928 - 1988
10 euron hintaan
- Alamäki Kauko; Kotikontujen tienoita tervehtien, Toijalan ja ympäristön sotaveteraanit ry 1966 - 1996
- Karttunen M.O.; Päivölän kansanopisto 1889 - 1975
- Kotikontujen tienoita tervehtien, Toijalan ja ympärstön sotaveteraanit ry. 1966-1997, osa 2
- Kuuliala Ilari; Päivölä, kansanopisto, aikuiskoulutuskeskus 100 vuotta
5 euron hintaan
- Pirkka-Hämeen sotilapoikien perinnekilta ry; Lauluvihko ja Lauluvihko 1 (yhteishintaan).
Kirjoja voi tiedustella sihteeri Liisa Sjöblomilta puh. 044-556 6622 tai liisa.sjoblom(at)pp.inet.fi
Sivua päivitetty 14.1.2021 (myydyt kirjat poistettu)
23.6.2020
Leo Mäntysaari ahkeroi kesätyönään Akaa-Seuran arkiston eteen – Akaa-Seuralla on nykyisin yli 6000 valokuvan arkisto
Akaa-Seura sai Etelä-Pirkanmaan Osuuspankilta apurahan kesätyöntekijän palkkaamiseen. Osin tällä apurahalla katettiin valokuvien skannauskulut ja näin saimme valokuva-arkistoon merkittävän lisäyksen digitoituja kuvia.
Lue Artikkeli aiheesta Akaan Seudussa.
9.9.2019
Sodan varjosta osaksi kaupunkikulttuuria – Kino on vienyt unelmiin Toijalassa jo 80 vuotta
Euroopan kulttuuriympäristöpäivää vietettiin Toijalan Kinolla, sen 80-vuotispäivänä. Seppo Korjus ja Kari Pakkala esittivät ikivihreitä elokuvasäveliä ja Kotiseutuliiton arkkitehti Lasse Majuti kertoi elokuvateatterien arkkitehtuurista. Akaa-Seuran puheenjohtaja Leevi Ahonen kertasi Toijalan Kinon historiaa. Lopuksi satapäinen yleisö sai nähdä saman filmin, joka esitettiin 80-vuotta aikaisemminkin Toijalan Kinossa, se oli Eteenpäin - elämään.
Lue artikkeli aiheesta Akaan Seudussa.
6.5.2019
Reserviupseerikerho korjaa museoaitan katon
Kesällä 2019 museoaitan katto korjattiin.
Lue artikkeli aiheesta Akaan Seudussa.
25.07.2019
Jussi Raittinen ja Tapsa Kojo viihdyttivät Jaakonpäivillä
Jaakonpäiväjuhla vietettiin helteessä Sampolan rannassa. Kylmän kiven heitti Jorma Nerama.
Lue ennakkoartikkeli juhlista Akaan Seudusta.