AKAA-SEURA

UUTISET

19.04.2021 täydennetty 26.4.2021

Akaan seudun naisen kansallispuvun täydennyshanke on edennyt toteutusvaiheeseen

Akaan seudun naisen kansallispukuun lisättävän röijyn ja kolmen essuvaihtoehdon mallikappaleiden valmistaminen alkaa lähiviikkoina. Kapearaitainen liivi saa ylleen lehtikuvioisen röijyn, hame tulee kehystämään kukkakuosista esiliinaa.

Kuva 1. Lyhyt röijy perustuu Kuhmalahdelta 1880-luvulla Kansallismuseon kokoelmiin tallennettuun painokankaiseen esikuvaan. Kuvat: Museovirasto, kuvaaja Simo Karisalo

Kansallispuvut pohjaavat maalaisväestön 1700- ja 1800 -luvuilla käyttämiin juhlavaatteisiin, kansanpukuihin. Akaan seudun kansallispukujen esikuvina toimivat 1800-luvun loppupuolella silloisen Akaan alueelta Kansallismuseon kokoelmiin tallennetut kansanpuvut.

Kansallispukujen tutkimuksesta ja
tarkistamisesta vastaa Suomen kansallispukukeskus. Kansallispuvuiksi hyväksyttävien pukujen täytyy saada sen alaisuudessa toimivan Kansallispukuraadin hyväksyntä. Raati nimeää pukuhankkeille asiantuntijan.

Akaan röijyn ja essujen osalta asiantuntijana toimii Eija Mendelin. Hän tutustui Kansallismuseon varastoissa oleviin useisiin samalta aikakaudelta oleviin Akaan lähialueilta tallennettuihin röijyvaihtoehtoihin. Akaan pukuun valmistuva röijy perustuu Kuhmalahdelta 1880-luvulla Kansallismuseon kokoelmiin tallennettuun painokankaiseen esikuvaan. Lisäksi Eija Mendelin perehtyi Akaan alueella 1800 -luvun loppupuolella käytettyjen esiliinojen materiaaleihin, valmistustapoihin ja kuoseihin.

Eija Mendelinin selvityksen pohjalta Kansallispukuraati hyväksyi hänen laatimansa Akaan seudun naisen pukutäydennyksen kokonaissuunnitelman syksyllä 2020. Pukua voidaan täydentää kahdella erilaisella röijyllä sekä kolmella erivärisellä silkkisellä ja kolmella painokankaisella essulla. Sukkiin saamme kolme värivaihtoehtoa. Akaa-Seura toteuttaa pukutäydennyksestä ensimmäisenä sen painokankaiset osat.

Kuva 2. Essukankaat, kuvat: Duran Textiles

Röijy ja essut sekä valmistusohjeet ja kaavat syntyvät käsityönä maamme eturivin kansallispukuvalmistaja Soja Murron tekeminä. Kaikkia tehdään kaksi kappaletta, yhdet Akaa-Seuralle ja toiset Kansallispukukeskuksen kokoelmiin. Suomen Kansallispukukeskuksen kansallispukukonsultti Taina Kangas ohjaa mallikappaleiden valmistusta.

Valmiita puvun osia pääsemme esittelemään vuoden 2021 alkupuolella.

Hankkeen vaiheista tiedotetaan seuran nettisivujen lisäksi myös pukuhankkeen Facebook-ryhmässä.

Akaa-Seura teki aloitteen Akaan naisen ja miehen kansallispukujen tarkistuksesta vuonna 1980. Pukujen ensimmäiset kappaleet valmistuivat 1983 toteuttajana Wetterhoff. Akaa-Seura lunasti puvut työohjeineen syksyllä 2012 Wetterhoffilta. Puvut ovat näytteillä Akaan kaupunginkirjastossa Toijalan taajamassa. Akaan seudun miehen kansallispukuun on alusta asti kuulunut röijy, mutta naisen puvusta se jäi jostain syystä toteuttamatta. Akaa-Seura käynnisti 2016 hankkeen naisen puvun täydentämiseksi röijyllä ja useammalla essuvaihtoehdolla. Kansallispukujen tarkastamista ja tutkimusta hallinnoi ja valvoo Suomen kansallispukukeskus Jyväskylässä kansallispukukonsultin ja kansallispukuraadin toimesta.

Hilu Toivonen-Alastalo
hankevastaava